Money makes the world spin

Sper ca nu va asteptati sa fac vreo analiza financiara macro. Nu ma pricep si nu despre asta vreau sa scriu.
De anul trecut de cand m-am mutat din Romania ii tot studiez pe suedezi. Fac aproape totul corect. Dau prioritate tuturor, stau la cozi fara sa le treaca prin cap sa se bage in fata (daca te vad cu un copil in brate eventual te lasa sa treci in fata), isi platesc toate facturile si ratele la timp, parcheaza corect. Sa nu va imaginati ca sunt vreo specie diferita, NU! Sunt fix aceeasi specie de oameni ca si noi romanii. Sistemul in care traiesc i-a educat sa fie asa. In mod sigur si familia are un rol in treaba asta dar mai importante decat toate sunt amenzile ! Daca ai calcat pe bec te-au ars, rau de tot. Parchezi gresit ? Cea mai mica amenda e 45 de euro, cea mai mare poate sa ajunga la cateva sute. Ai parcat in loc permis dar invers sensului de mers ? 80 de euro. Ai depasit viteza pe o sosea unde se circula cu 90 km ora si mergi cu 120 ? 400 de euro ! In oras se circula cu 40 km/ora si nimeni nu se grabeste. (Initial mi se parea ca stau pe loc, acum mi se pare foarte relaxant si safe pentru toata lumea). In plus cei de aici nu iau masina pana la chioscul din colt ca sa isi cumpere tigari si nici nu parcheaza masina doar in fata magazinului! Daca in 30 de zile nu ti-ai platit ORICE factura sau rata de baga pe lista neagra 3 ani si nu poti sa mai faci o miscare. Sistemul este centralizat total. In orice magazin, banca sau institutie mergi iti cer Cnp-ul si in 10 secunde iti apare istoricul curat sau nu.
Sa nu credeti ca astia n-au si ei teribilistii si nesmititii lor ! Oho, ba da. Dar cand aduni vreo cateva sute de euro amenzi pe luna, te calmezi si te educi !
Am luat si noi cateva amenzi la inceput, in principal pentru ca nu intelegeam ce spun toate indicatoarele, acum e diferit  🙂 😉
Deci concluzia mea este ca nu suntem deloc diferiti unii de altii doar ca acolo unde exista reguli si autoritatile se asigura ca sunt respectate (daca nu, te ard la buzunar) se traieste mai civilizat.
In Romania stiu ca au crescut amenzile semnificativ, se aplica ?

441px-Euro_symbol_gold.svg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *